Колажи и карикатури

Карикатури по снимка от професионален художник

Ако сте решили да направите забавна семейна карикатура, без значение повода, той може да бъде рожден ден, имен ден или просто да зарадвате някого с карикатури за подарък, то Вие стe попаднали на точното място. Карикатурите са чудесен начин за изразяване на чувства и емоции. Те също са много лични и могат да бъдат нарисувани на ръка или създадени дигитално.

колажи и карикатури
Колажи и карикатури
Карикатура за юбилей
Карикатура за юбилей
Карикатура за годишнина
Карикатура за годишнина

Карикатура по снимка и защо приликата е важна

Завършил съм художествена гимназия, а след това и художествената академия в София. Човек съм с артистично и художествено усещане за интересни и нестандартни неща. Имам професионално отношение към рисуването и винаги търся оригиналната идея, хумора в чертите на модела и смешните ситуации в една рисунка или шарж. В моите творби търся закачка, шега и искам това да достигне като усещане до Вас. Използвам собствения си хумор, за да вникна в идеята, за да мога да я пресъздам. Ако търсите забавни карикатури а и не само – продължете да четете.

Какво е нужно за да направим шарж по снимка?

Ето съвсем накратко какво е необходимо за да поръчате и какви са етапите при съьдаването им.

Свързвате се с мен

Разкажете ми за Вашата идея и заедно ще обсъдим най-подходящия фон, допълнителни детайли, предмети и цалостната концепция, за това как ще изглежда самата картина.

Изпращане на снимки

На посочения e-mail изпращате няколко снимки на хората, който ще рисувам и ще искате да изненадате. Ще имам нужда от три, четери портретни снимки и една в цял ръст.

Необходимо време

Обикновено, рисуването на една професионална карикатура отнема от 7 до 10 дена. Разбира се зависи и колко човека ще има нарисувани и какви ще са Вашите изисквания.

С какво се рисуват?

Техниката с която се рисуват е смесена – акварелни бои, акрилни бои, тънкописци и цветни моливи.

Какъв е размера?

Размера е А3 което в сантиметри е 42 см x 29 см. Получавате и рамка + стъкло, паспарту и гръб.

Как ще я получите?

За София се предават лично, а иначе се опаковат добре и се изпращат с Еконт или Спиди.

карикатури цени

Карикатури цени и как се определят?

Всеки има различни критерии относно качеството и цената на една карикатура, но има няколко неща на които трябва да обърнете внимание. Разгледайте портфолиото на карикатуриста. Обърнете специално внимание на това как са нарисувани лицето, ръцете и цялостната изработка на карикатура и особено на фона и предметите. По тези детайли и критерии, ще може да различите този художник, които е професионалист. Няма да ви лъжа, че винаги разпознавам когато някой е любител и когато рисува професионално. В Шаржовете има няколко трудни неща. Това са лицата, очите, тялото и подходящ фон. Виждал съм добре нарисувани шаржове, но с ужасни очи или ръце. Другото по-трудно нещо е изпипване на детайлите и правилното подбиране на цвета, формат и композицията.

Преди да направите карикатури по поръчка – ето няколко съвета:

Първо изберете хубава снимка на човекът, когото искате да изненадате. Снимката трябва да е достатъчно ясна, за да може художникът да вижда добре характерните черти на лицето. След това е необходимо да ми разкажете за неговото хоби, за нещата които обича да прави, както и за характерните навици които „вашият“ човек има. Освен с портретната снимка е хубаво да разполагам и с няколко снимки в цял ръст. Това е важно за да може аз да придобия цялостна представа за това как изглежда човекът, който ще рисувам. Ако имате интерес към дигитални карикатури, може да разгледате страницата тук

Разликата между евтина карикатура и тази която е нарисувана професионално

Може би се питате: Ако една карикатура е толкова евтина, ще бъде ли и толкова добра? Отговорът е не! Не може да направите нещо страхотно, без да инвестирате в него. Това означава да наемете художник или илюстратор, който ще направи необходимото, за да превърнете всичко това в нещо, което си струва да се види. Ще обясня какво имам предвид под „превръщане на нещо в нещо, което си струва да се види“ в следващото изречение. Не инвестирайте в евтиното – то почти винаги излиза по-скъпо! Може да видите цени на карикатури в раздел цени от менюто.

Трябва ли да имате ясна идея, преди да направите поръчка?

Не е нужно Вашата идея да бъде избистрена до най-малкия детайл. Достатъчно е да ми дадете насока като например – какво харесва човека, който ще рисувам, какви интереси и навици има, Ако знаете нещо и за неговото хоби, ще бъде чудесно. Тематиките са неизчерпателни, включително коледни теми и политически със закачка. Горд съм, че мои рисунки имат хора от Варна и Бургас, красиви градове в които съм живял. След като получа нужната информация за превръщане на снимка в карикатура – вие ще получите вашата.

Приликата е на първо място

Разбира се, приликата е страшно важна, за да може все пак човекът в картината да се познае и да се запазят неговите характерни черти. Като художник – много държа на това. Тук може да разгледате реални снимки и как са нарисувани като прилика. И помнете – избягвайте евтини карикатури, защото резултата не винаги ще е това, което очаквате от тях! Няма лесни карикатури, всички трябва да са нарисувани от сърце и с желание. А какво ще кажете за коледна карикатура? Идеален подарък за коледните празници.

Ако забравите нещо в началото може ли да го добавим на по-късен етап?

Да, възможно е стига наистина да е в началото на процеса на рисуването. Иначе рискувате да започнем всичко отначало. Примерно, ако Вашия повод е карикатура за рожден ден, то може да ми дадете информация за рожденника, неговите навици и хобита.

Разберете от каква рисунка имате нужда – дигитална карикатура или ръчно рисувана

Аз бих Ви посъветвал да изберете класическа, рисувана, защото това е произведение на изкуството, нарисувано от „ръката на някой художник“. Предимството на дигиталните карикатури е, че по бързо се изработват – разбира се и не толкова скъпи. После продукта се отпечатва на фотохартия или се прави голям постер с дигитален печат. Разликата е в това, че дигиталната се рисува на таблет, а другите на хартия. Общо те се наричат фото карикатури.

Ако желаете цветна карикатура – вариантите са: Рисувана с акварел и черен тънкописец, моливи и акрилни бои. Има възможност и да се направи поръчка и за черно бяла, която се рисува с молив или въглен. Стигаме и до финалния етап – след като изпратите нужната информация и всички снимки, се започва самата работа по рисуването на карикатурата.

И накрая ще завърша с моето мото: "Не е достатъчно да създадеш нещо, което изглежда добре; трябва да го направиш добре".
В моя блог може да прочетете за: